Why vote?

«Φαίνεται καλό τυπάκι για να το ψηφίσεις.»

Γιατί να ψηφίσω; Καλά δεν είμαι σπίτι μου τις Κυριακές το πρωί, με τα παιδιά στο σπίτι, χαζοκωμωδιούλα στην τηλεόραση, κανένα φραπεδάκι και τα λοιπά; Έτσι κι αλλιώς, χάλια θα τα κάνουν, θα γκρινιάζουμε όλοι εν χορώ για λίγο (κι εσύ που ψήφισες κι εγώ που έκανα την πάπια) και μετά θα πάμε για μπάνιο στις παραλίες.

Χμ… Μήπως όμως είναι 2012; Δεν θα ήταν καλό να αντιλαμβανόμασταν την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμμετείχαμε στη διαδικασία; Ευκαιρία να διαλύσουμε μερικούς αστικούς μύθους και να λύσουμε προεκλογικές απορίες…

1.  Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι, θα ήταν παράνομες.

Εντάξει, καταλαβαίνω τον αναρχοαυτόνομο μύθο και το σχόλιο για τη μερική ανεπάρκεια των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά η νεοελληνική ισοπέδωση δεν μας έχει βγάλει και σε σπουδαία μέρη. Αυτή είναι η συμβολή μας στην κοινή ζωή και θα πρέπει να είσαι ιδιώτης (idiot) για να αρνείσαι το ισχυρότερο όπλο σου.

Το να μην ψηφίζεις σε μια δημοκρατία όπου οι άλλοι το κάνουν είναι σαν να βρίσκεσαι μπροστά σε μια τεράστια σούπα και να γκρινιάζεις που το κουταλάκι σου είναι μικρό, σχεδόν μωρουδιακό…

2. Λευκά, άκυρα και αποχή πριμοδοτούν τον πρώτο.

Φυσικά, είναι απλά μαθηματικά, συνδυασμένα με πανέξυπνες νομοθεσίες:

Αν απέχεις, μικραίνεις το σύνολο των ψηφισάντων, άρα αυξάνεις τα ποσοστά όλων (και κυρίως του πρώτου).

Τα άκυρα δεν προσμετρώνται σαν ψήφοι, είναι σαν να μην πήγες.

Αν ψηφίσεις λευκό (μία κατά τα άλλα λογική θέση), μετρά σαν άκυρο βάσει νόμου του 2005.

3. Αν απέχει ή/και ακυρωθεί πάνω από το 50% των ψήφων, ακυρώνονται οι εκλογές.

Απολύτως αναληθές. Πρόκειται για ουτοπικό αστικό μύθο.

4. Τα γκάλοπ είναι μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

Οι δημοσκοπήσεις διοργανώνονται για λογαριασμό των κομμάτων ή από αρμόδιες εταιρείες για τα ανεξάρτητα (γκουχ! γκουχ!) μέσα ενημέρωσης, που καθόλου δεν προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Για το καλό μας τα κάνουν όλα.

Ποιος άλλος λόγος να βλέπεις τη μετατόπιση ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο πέρα απ’το να πιστέψεις ότι το εν λόγω κόμμα «έχει ρεύμα»; Ποιους ρώτησε η έρευνα; Τους ξέρεις; Τους εμπιστεύεσαι; Θα τους ρωτούσες ποτέ ποια/-ο γκόμενα/-ο να φλερτάρεις, ποιο αυτοκίνητο να αγοράσεις και πού να πας διακοπές;

Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές ρωτάς τι θα πάρουν οι άλλοι πριν παραγγείλεις (προσωπικά πάντα το στομάχι μου ρωτάω…), αλλά αν οι άλλοι φάνε ψάρι κι εσύ είσαι αλλεργικός, πάλι θα χρειαστεί να σχηματίσεις τη δική σου γνώμη. Κανείς δεν θα σου πει «μπράβο» που έφαγες ό,τι κι οι άλλοι.

5. Αφού ένα μικρό κόμμα κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή, η ψήφος μου πάει άδικα.

Καλά, αυτό δεν βολεύει απίστευτα τα μεγάλα κόμματα (ακόμη κι αν εννοούμε τα πρώτα 5-6); Ποιος προεξοφλεί το αποτέλεσμα μέρες ολόκληρες πριν από τις πιο αναποφάσιστες και τις λιγότερο κομματικά φανατισμένες εκλογές της τελευταίας 30ετίας. Η ψήφος σε οποιοδήποτε κόμμα αποτελεί θέση σου σαν πολίτη και οφείλεις να την στηρίξεις, πέρα από τρομοκρατίας αδυναμίας.

6. Η εκλογή «μη δοκιμασμένων κομμάτων» μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Πολλοί από τους υποψηφίους των «δοκιμασμένων κομμάτων» και πρώην ή νυν κομμάτων εξουσίας έχουν αναλώσει τεράστιο τμήμα της ζωής τους σε χειραψίες, κοινωνικότητες και επικοινωνιακούς ελιγμούς. Αφού ένας μελλοντικός πολιτικός γαλουχείται για να γίνεται αρεστός και δεν περνάει τόσο χρόνο στην προετοιμασία μιας πιθανής μελλοντικής του θέση, πώς ξαφνικά γίνεται υπουργός; Μόνο με προϋπηρεσία τα παίρνεις αυτά τα πόστα; Μήπως επηρεάζει π.χ. το ότι είσαι συνταγματολόγος το αν θα γίνεις Υπουργός Οικονομικών; Τι σε κάνει κατάλληλο να κυβερνήσεις;

Προφανώς υπάρχει πλήθος αρμοδίων συμβούλων που θα σε διαφωτίσουν σε χρόνο dt αν χρειαστεί. Το σίγουρο είναι ότι στην αποτελεσματικότητα ενός κυβερνητικού σχήματος μετράει πολύ και η βούληση. Μιλάω για τη βούληση να πας τον τόπο μπροστά, όχι να τρομοκρατήσεις την κοινή γνώμη ότι η απόφαση που παίρνεις ήταν μονόδρομος και κάτι διαφορετικό θα μας οδηγούσε στον όλεθρο…

7. Μετάνοια σε fast forward, λαϊκισμός και ξύλινες γλώσσες μεν, αλλά έχω υποχρέωση. Για εκείνη τη θεσούλα να ελπίζω;

«Δεν μπορώ να είμαι αχάριστος: τόσο ωφελημένοι ήμασταν κι εγώ και η οικογένειά μου πριν Χ χρόνια. Να προδώσω τώρα το κόμμα που μας βόλεψε;»

Όχι, μην προδώσεις κανένα κόμμα, προέχει το κόμμα. Πρόδωσε καλύτερα τις επόμενες γενιές της χώρας. Μάθε τους αυτό το ανεκτίμητο συνήθειο της πελατειακής σχέσης με τον υποψήφιο του οποίου το όνομα θα σταυρώσεις στο ψηφοδέλτιο, σαν να είσαι το κορόιδο που θα πληρώνει πάντα για τα πράγματα που είναι δωρεάν και για όλους, προκειμένου εσύ να έχεις 1 και αυτός που σε ωφέλησε 1000.

Αλλά εκείνη τη θεσούλα, ξέχασέ την, καημένε, πού ζεις;…

8. Οι «ξένοι» φταίνε για όλα τα κακάς της μοίρας μας και θέλω κάποιος να τους διώξει ή να τους σκοτώσει. Έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματά μας.

Περαστικά. Ωραίος εγκέφαλος, από πού τον πήρες; Από λεηλατημένο στοκατζίδικο;

9. Αν παώ να ψηφίσω, παίζω το παιχνίδι τους.

Θα συμφωνούσα, αν υπήρχε ένα άγνωστο στους πολλούς, μακρυνό, απομακρυσμένο μέρος στα βουνά της Αρκαδίας, στο Φαλακρό της Δράμας, σε ένα ψαροχώρι στο τέλεια γραφικό ελληνικό νησί, κλπ., όπου θα είχες πλήρη ενεργειακή και διατροφική αυτονομία με τηλέφωνο και ίντερνετ και κανείς δεν θα ήξερε ότι υπάρχεις για να πληρώνεις φόρους. Αν ζεις στον πολιτισμό της Ελλάδας του ’12, το ίδιο παιχνίδι παίζουμε εκ των πραγμάτων, μην αυταπατάσαι.

10. Τι να ψηφίσω τελικά;

Αν είσαι ευχαριστημένος με την πορεία του κόμματος που ψήφισες την τελευταία φορά και τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή και την κοινωνία στην οποία ζεις, ψήφισε το ίδιο.

Αν είσαι δυσαρεστημένος με την πορεία του κόμματος που ψήφισες την τελευταία φορά και τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή και την κοινωνία στην οποία ζεις, ψήφισε άλλο κόμμα, που να μην είναι διαπιστωμένα χειρότερο από το κόμμα που είχες ψηφίσει. Θα αποτελέσει από μόνο του μια καινοτόμο απόφαση και θα επιφέρει την ανατροπή.

Πίσω από το παραβάν, θα είσαι ολομόναχος, εσύ και η δημοκρατία.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνία, Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s