Η τιμή των εκλογών

Πριν δύο μήνες και μετά από δύο χρόνια και ένα μήνα διακυβέρνησης, ο αγαπητότατος πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε από το αξίωμά του (γιατί κανένας δεν τον ήθελε). Για να αναπληρωθεί το κενό συμμετείχε και ο ίδιος σε διακομματική επιτροπή (μαζί με άλλους που σίγουρα οι Έλληνες δεν θα ήθελαν για πρωθυπουργόυς) η οποία έφερε τον Λουκά Παπαδήμο στην πρωθυπουργία. Αυτόν, προφανώς, τον θέλουμε όλοι.

Ελάχιστη εντύπωση προκαλεί σε τελευταίες μου συζητήσεις η λεπτομέρεια ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι εκλεγμένος από το λαό. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι τίθεται ζήτημα σταθερότητας της χώρας, γιατί κάποιος που θα εκλέγαμε και θα τα έκανε όλα μαντάρα είναι οπωσδποτε χειρότερος, λέει, από κάποιον που μας επιβλήθηκε και μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει (κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ…).

Επίσης, οι εκλογές, λέει, είναι ακριβές, γιατί με τις προεκλογικές καμπάνιες μάς βγαίνει πάντα ο κούκος αηδόνι: χαρτί, εκλογικοί υπάλληλοι, διαφημιστικές, photoshop, όλα κοστίζουν. Αυτό μου μοιάζει σαν να ρωτάς έναν άστεγο αν θα φάει το βράδυ και να απαντάει «όχι, γιατί ένα γεύμα στη Σπονδή ή το Βαρούλκο κοστίζει 200 ευρώ«.

Ποιος καθορίζει το κόστος και ποιος αναγνωρίζει την αξία των εκλογών; Τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν πείσει τους πάντες: η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε πριν χρεωκοπήσουμε. Φυσικά, δεν γίνεται να κάνουμε φτηνές εκλογές (τόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση) και τόση σημασία έχει που ο πρωθυπουργός μας δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.

Προέχουν τα δανεικά και το ξεπούλημα (αν αυτές οι κινήσεις είναι ομόφωνα αποδεκτές, για ποιον λόγο δεν θα δεχόμασταν να προβεί σε αυτές και ο επόμενος εκλεγμένος πρωθυπουργός;). Και φυσικά, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, πάμε τώρα να περάσουμε και την εαρινή ισημερία, μετά το θερινό ηλιοστάσιο και, αν στο τέλος περιμένουμε δύο χρόνια, οι εκλογές αυτές ούτε πρόωρες θα είναι, ούτε αδικαιολόγητα ακριβές – στην ώρα τους θα γίνουν!

Τα ψέματα το 2012 συνεχίζουν να πέφτουν βροχή: ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός ήταν ανίκανος (όχι ότι ήταν κακόβουλος), ότι ο παρών τυγχάνει ευρείας αποδοχής (όχι ότι μας επιβλήθηκε), ότι προέχει ο περαιτέρω δανεισμός (όχι η επιβολή δικαιοσύνης) και ότι οι πρόωρες εκλογές κοστίζουν από κάθε πλευρά περισσότερο από το να διατηρούμε αδίστακτους κλέφτες στο κοινοβούλιο.

Και φυσικά, τάχα μου, όλα είναι πιο επείγοντα από την τήρηση των δημοκρατικών θεσμών. Αυτό κι αν είναι ψέμα. Ποτέ μετά την δικτατορία δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι τη δημοκρατία την έχουμε μέσες-άκρες χεσμένη.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Πολιτική, Media

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s