Η αλυσίδα του μίσους

Στην κρίση, τα πάντα εντείνονται. Νεύρα τεντωμένα, θυμός έκδηλος, απωθημένα αδιεξόδων και σύννεφα πάνω από τα κεφάλια μας. Είναι καιρός που τα πράγματα θα ασχημύνουν. Η λύση όμως έχει ένα θεμέλιο, μια ρίζα. Καμιά καλύτερη στιγμή για να σπείρει κανείς το σπόρο που μεθαύριο θα γίνει κομμάτι της λύσης.

Προφανώς ζούμε στις μέρες όπου το ψέμα του κόσμου της ανασφάλειας έχει αρχίσει να καταρρέει. Η παραδοσιακή διάκριση των καλών και των κακών έχει αρχίσει να απομυθοποιείται. Ποιον στ’αλήθεια εμπιστευτήκαμε για να μας υποδείξει τους κακούς και πόσο μας έβλαψαν οι φερόμενοι κακοί; Μάντεψε: οι «κακοί» συνήθως είναι άλλοι.

Έχουμε ελάχιστα να χάσουμε επειδή λείπουν πράγματα (τα οποία ενδέχεται και να μην χρειαζόμαστε). Διατρέχουμε τεράστιο κίνδυνο αν δεν απλώσουμε ποτέ το χέρι μας για να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν (τα οποία ενδέχεται και να μην μάθαμε ποτέ). Η ψευδαίσθηση της έλλειψης είναι το θεμέλιο του ψέματος στο οποίο ζούμε. Όσο περισσότερο την πιστεύουμε, τόσο κάποιοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τα στερητικά μας κόμπλεξ.

Μην ανησυχείς για το λίγο όταν αυτό είναι υλικό. Αν είσαι μπροστά σε υπολογιστή με ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχεις ποτέ «λίγο». Κάποιοι, βέβαια, φροντίζουν δυστυχώς να έχεις λιγότερο από το κανονικό. Όμως αυτό δεν θα είναι ποτέ λίγο. Και, κυρίως, ποτέ μην ανησυχείς για το τίποτα. Το τίποτα έρχεται μόνο αν το κυνηγάς.

Μην προσπαθείς να αναδειχθείς υποβαθμίζοντας τους άλλους. Μη λες ποτέ στον άλλον ότι έχει μεγάλα αυτιά, χοντρό κώλο, αδύνατα χέρια, μεγάλο στήθος. Κόψε το bullying, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως, με τους νέους να αυτοκτονούν επειδή κάποιος τους είπε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αποδέξου τους άλλους όπως είναι. Καμιά «ανωτερότητά» σου από κάποιον «διαφορετικό» δεν θα αποδείξει ποτέ τη «φυσιολογικότητά» σου.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε θυσίες. Βέβαια, αν με ρωτήσεις, δε θεωρώ «θυσία» το να ξεχάσω τα τραγούδια που τραγουδήσαμε, τα ποιήματα που μηχανικά απαγγείλαμε, τα αφόρητα κίβδηλα κλισέ που σαν αυθεντικοί ηλίθιοι της φύσης αναπαράγαμε. Αν χρειαστεί, θα ρίξουμε παλιά κτίρια, συμβολικά, χωρίς ανθρώπους μέσα. Κανένα κτίριο δεν αξίζει όσο η ζωή των ανθρώπων.

Μη χτίζεις το οικοδόμημα της έχθρας. Είναι ξεπερασμένο, όσο κι αν καταφέρνει να στέκεται αγέρωχο με σύμμαχους τη δική μας άγνοια, την αμάθεια, την παραπληροφόρηση. Αμφισβήτησε τις πηγές ενημέρωσής σου και αποδέξου ξανά όσες άξιζαν. Μάθε στα παιδιά σου και τους γύρω σου το θετικό, όχι το κακόμοιρο, το μίζερο και το καταπιεσμένο.

Μη σοκάρεις τους άλλους, παρά μόνο μέσα στα πλαίσια της ασφαλούς οικειότητας μεταξύ σας, η οποία θα στρέψει τον άλλο σε μια θετική σκέψη και όχι στη διαιώνιση μιας άκαρπης αντιπαλότητας και κάποιων ψυχολογικών κενών.

Μην χτυπάς τους ανθρώπους και μην δέχεσαι ποτέ να κάνεις μια δουλειά της οποίας αντικείμενο θα είναι αυτό. Έτσι δεν θα ανακτήσεις ποτέ ξανά την αξιοπρέπειά σου και το μέτρο θα χαθεί για πάντα.

Μη σκοτώνεις 93 ανθρώπους στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Σενεγάλη, τη Νέα Ζηλανδία, την Πλατεία Κολιάτσου και οπουδήποτε αλλού σε αυτόν τον πλανήτη, μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετικοί από εσένα κι επειδή πίστευαν κάτι άλλο. Ο φασισμός αξίζει να εξαφανιστεί όπως ακριβώς εμφανίστηκε: ως αγκάθι στην ανθρώπινη εξέλιξη και ως διάψευση της ύπαρξης κοινής συναισθηματικής νοημοσύνης στο ανθρώπινο είδος. Δεν είμαστε ανόητοι.

Είμαστε ήδη πάρα πολλοί πάνω στη γη ώστε να έχεις την πολυτέλεια να απεχθάνεσαι τους άλλους ανθρώπους. Μισείς τους «κακούς»; Λάθος πλανήτης. Μετοίκησε.

Πρέπει να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα του μίσους. Γίνε ο πιο αδύναμος κρίκος της. Γίνε κομμάτι της λύσης. Το μόνο που πρέπει να μάθεις είναι να είσαι ανθρώπινος. Λογικά δεν θα είναι πολύ δύσκολο. Προσπάθησε. Το πολύ-πολύ να ιδρώσεις και να κουραστείς. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Αξίζει τον κόπο – σε διαβεβαιώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s