Noise

Η είδηση είναι έτοιμη να παιχτεί σε 59 δευτερόλεπτα. Την είχαμε παίξει και πέρυσι τέτοιον καιρό. Απλώς η φωνή άλλαξε. Οι εικόνες, λήψεις απ’τους δρόμους, μια βόλτα που κάναμε με τον κάμεραμαν, και κάποια πλάνα αρχείου. Σε λίγο θα ξέρεις κι εσύ τι συμβαίνει γύρω σου.

Ο θόρυβος απ’το τίποτα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο εκκωφαντικός. Αυτό σίγουρα σε εμποδίζει απ’το να ακούς τους άλλους ή και τον εαυτό σου. Όμως χάρη στην τεχνολογία μπορείς να ξέρεις πώς το κάνουν οι Ιάπωνες, στην άλλη άκρη του κόσμου. Αρχαίοι πολιτισμοί σε νέα συσκευασία κάνουν τον κύκλο του πλανήτη. Εικόνες αυτονόητες, λόγια που δεν μεταφέρουν πληροφορία, όλα επί εκατό για να φτιάξουν την είδηση, μόλις σε 37 δευτερόλεπτα. Ενημέρωση άψογη. Επικοινωνία κομμένη.

Μια απλή ματιά στο τοπίο: η φύση αιώνια, αντιστέκεται να μην μας εξαφανίσει, η πόλη ολόιδια, με τον κόσμο να ζει τυχαία και να μην ονειρεύεται τίποτα, άπειρες μηχανές εσωτερικής καύσης, πιτσιρικάδες στα γήπεδα βράζουν στα ζουμιά τους, παιδάκια κλαίνε γοερά σε άρρωστα σπίτια με τέλεια διαρρύθμιση, γάτες νιαουρίζουν σαν δαιμονισμένες, συνειδήσεις που φωνάζουν από την πείνα, σώματα που πεθαίνουν από την έλλειψη μέτρου. Είδηση, σε 22 δευτερόλεπτα, γιατί έχεις δικαίωμα να ξέρεις, για να είσαι ευγνώμων και να μη σου μένει μυαλό για σένα.

Το τίποτα είναι έτοιμο να μιλήσει. Η φετινή φασαρία πάνω στην περσινή και την προπέρσινη και τη φασαρία τριών χρόνων και ακόμη πιο παλιά. Βαθιά συγκίνηση. Χρωστάς σε αγνώστους, κάποιοι σκοτώνουν την Ασία για να πάρουν μπόνους, 1 στους 4 χωρίς δουλειά, αλλά το κενό έχει πάντοτε το βήμα του και φωνάζει απίστευτα. 13 δεύτερα για να βγει στον αέρα, αμέσως μετά το διαφημιστικό της τράπεζας, γιατί καλύτερα να ψωνίζεις παρά να σκέφτεσαι.

Μην αποστρέφεις το βλέμμα: ξέρεις τι συμβαίνει γύρω σου. Ένας θόρυβος σε άπειρα κανάλια, παστωμένος, χωρίς ίχνος σημασίας. Το βίντεο του τώρα, πλάνα αρχείου -και μόνο. Μηχανές, ζώα, φωνές φοβισμένες σε τρελό κολάζ -και η φωνή του εαυτού σου σταθερά εκεί που πάντα ήταν: κάτω από ένα άχρηστο ηχητικό στρώμα.

Δύο δευτερόλεπτα για την είδηση, δαγκώνεις άγνωστης ταυτότητας τραγανό φαγώσιμο συμβάλλοντας στον παγκόσμιο θόρυβο. Εσύ από κάτω, περιμένοντας σαν απόλυτος ηλίθιος το διάλειμμα. Κάποτε θα έρθει κι η σειρά σου.

Ο θόρυβος, όμως, δεν θέλει να τελειώσει ποτέ. Αυτό το δευτερόλεπτο δεν περνάει με τίποτα – κι εσύ θυμωμένος ρίχνεις το φταίξιμο στον δείκτη, στους υδατάνθρακες, στη ζάχαρη, στις γάτες, στις ορμόνες στο σώμα των νέων, πάντα σε αέναη αναμονή διαλόγου με τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι ξεκάθαρο: φταίνε οι άλλοι.

Ένα δευτερόλεπτο: εισπνοή δημοσιογράφου. Ο εγκέφαλός σου στρώνεται για να αφομοιώσει το θόρυβο.

Απόψε ξέρεις: ή εσύ ή η είδηση.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Fiction, Media

One response to “Noise

  1. Παράθεμα: Noise | Sunny Metropolis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s