Ανακαλύφθηκε το αντίθετο της τηλεόρασης

Για να παρακολουθήσεις τηλεόραση πρέπει να ισχύουν κάποιες συνθήκες: χρειάζεσαι να στήνεσαι σιωπηλά μπροστά της και να την ακούς, την ώρα που εκτοξεύει τις θεαματικές της εικόνες και τα μηνύματα διαφημιστικής προώθησης, όταν παρουσιάζει την αλήθεια όπως την κατέγραψαν στα δελτία ειδήσεων οι έμμισθοι δημοσιογράφοι των καναλιών της και όταν φτάνει τα επίπεδα πολιτιστικής διαπαιδαγώγησης σε απίστευτα ναδίρ με ανόητες ψυχαγωγικές εκπομπές.

Κάπου αλλού, βέβαια, δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο.

Στις ειρηνικές συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων του Συντάγματος υπάρχουν συνελεύσεις και βήματα πολιτών για να μιλήσουν όλοι δυο λεπτά. Τα λογότυπα απουσιάζουν ή αγνοούνται και τα μόνα συνθήματα μπορεί να είναι αναφορές σε λόγια επιφανών προσωπικοτήτων, στίχοι ποιητών ή απλώς συνθήματα που ζητούν την αλλαγή.

Εκεί κανείς δεν χρειάζεται να σου μεταφέρει την πραγματικότητα με δικά του λόγια, απλά επειδή βρίσκεσαι εκεί και την βιώνεις χωρίς κινδύνους διαστρεβλώσεων. Ο πολιτισμός δεν φοράει κανένα πέπλο: είναι εκεί, γυμνός, ζωντανός και ακομπλεξάριστος. Και κυρίως ειρηνικός.

Φαίνεται, λοιπόν, σαν να ανακαλύφθηκε το αντίθετο της τηλεόρασης. Λέγεται «εκκλησία του δήμου«, μια έννοια που είχαμε καταχωμένη στα αρχαία κείμενα. Εκεί που ο «δήμος» είχε το λόγο και την εξουσία να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν ονομάσει «δημοκρατία«.

Στις πλατείες των ελληνικών πόλεων, οι πολίτες βγαίνουν από τη μοναξιά της κατανάλωσης / κίβδηλου συστατικού ευτυχίας, απομακρύνονται από την ιδιωτεία και πλησιάζουν το ζητούμενο: την αληθινή δημοκρατία. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκαν κομματικές γραμμές, βολέματα από βύσματα, πιστοποιητικά από ψευτοεργολάβους του αρχαίου πνεύματος, ούτε καπελώματα από εργολάβους της επαναστατικότητας.

Ακούγοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να μιλά για ανάγκη «στήριξης της κοινωνικής συνοχής«, σου προξενείται πλέον οτιδήποτε άλλο εκτός από συγκίνηση. Η αλληλεγγύη, η συμμετοχικότητα και η επανάκτηση της ιδιότητας του πολίτη δεν χρειάζονται ούτε κούφια λόγια, ούτε τηλεκοντρόλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s