Η εποχή του ευφημισμού

«Newspeak» («Νέα Γλώσσα«) ήταν, στο αριστουργηματικό «1984» του Τζωρτζ Όργουελ, η γλώσσα που  χρησιμοποιούσαν οι ηγέτες του ολοκληρωτικού καθεστώτος της κοινωνίας όπου διαδραματιζόταν το μυθιστόρημα.

Στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη του σήμερα, οι πολιτικοί ηγέτες και οι εκπρόσωποι εξουσίας χρησιμοποιούν μια πρώτη μορφή της «Νέας Γλώσσας» για να μας πείσουν ότι ο γάιδαρος πετάει. Η μέθοδος διδάσκεται άτυπα από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από γραφεία τύπου σε τμήματα δημοσίων σχέσεων. Τα λόγια πλάθονται έτσι ώστε να μεταφέρουν το λιγότερο δυνατόν σαφή μηνύματα ή να δίνουν σαφείς απαντήσεις και οι ευφημισμοί δίνουν και παίρνουν.

Αρχικά, ως «ευφημισμός» ορίζεται η χρήση ευχάριστων, εύηχων ή επαινετικών λέξεων στη θέση δυσάρεστων ή δυσοίωνων όρων, προκειμένου να εξευμενιστεί το κακό. Παράδειγμα: Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, Εύξεινος Πόντος και Ειρηνικός Ωκεανός (ενώ και τα τρία ήταν φόβος και τρόμος για τους ναυτικούς).

Αντιγράφω από το blog Homo Politicus, που τα λέει ωραία:

Το λεξιλόγιο της «Νέας Γλώσσας» είναι μειωμένο σε σχέση με την «Παλαιά Γλώσσα», το συντακτικό και η γραμματική είναι απλοποιημένα. Ο στόχος είναι να καταστούν αδύνατες η υπονομευτική σκέψη και ρητορική. Η βασική ιδέα που ρυθμίζει τη «Νέα Γλώσσα» είναι η αφαίρεση κάθε νοηματικής απόχρωσης από τις λέξεις ώστε να απομείνουν οι απλουστευτικές διχοτομίες (ευχαρίστηση και πόνος, ευτυχία και δυστυχία, καλές σκέψεις και εγκλήματα σκέψης). Επίσης αφαιρούνται λέξεις που έχουν αντίθετο νόημα (π.χ. το «κακό» γίνεται «μη καλό»). 

Τελικός στόχος: όλες οι λέξεις να συμπυκνωθούν σε ένα «Ναι» προς τις προσταγές της εξουσίας του «Μεγάλου Αδελφού» που παρακολουθεί τον καθένα μέσα από μια σειρά μονόδρομων μέσων επικοινωνίας (οι γιγάντιες τηλεοθόνες στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους).

Ιδού λοιπόν κάποιοι όροι και εκφράσεις (εγχώριες ή εισαγόμενες) που χρησιμοποιούνται σήμερα από φορείς και φερέφωνα εξουσίας, αλλά και τα ΜΜΕ, τη διαφήμιση και τις πολυεθνικές, προκειμένου μια μέρα να διοικούμαστε από έναν «Μεγάλο Αδερφό»:

– Ο Κίνδυνος της Τρομοκρατίας: η πιθανότητα που έχεις να πεθάνεις από αντικαθεστωτικά χτυπήματα, η οποία είναι χαμηλότερη από τις πιθανότητες θανάτου από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αυτοτραυματισμό ή αλλεργία στα φυστίκια.

– Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας: δικαιολογία επεκτατικής πολιτικής (π.χ. από τις ΗΠΑ προς την Ανατολή). Συγκεκριμένα τα τελευταία δέκα χρόνια, αναφέρεται στον Πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ισλάμ.

– Εκπολιτισμός: επιβολή του δικού μου πολιτισμού στον πολιτισμό κάποιου άλλου.

– Εθνική εκκαθάριση: γενοκτονία

– Παράπλευρες απώλειες: θάνατοι αμάχων.

– Παγκοσμιοποίηση: Διεθνοποίηση των αγορών και εξαφάνιση των τοπικών οικονομιών, προς όφελος όσων δύνανται να πουλήσουν παγκοσμίως.

– Εξυγίανση: (αναφερόμενο σε κρατικό οργανισμό) ξεπούλημα ή αναδιάρθρωση για απορρόφηση κονδυλίων.

– Εθελουσία έξοδος: απόλυση

– Μη ανανέωση σύμβασης: απόλυση

– Μείωση προσωπικού: μαζική απόλυση

– Κούρεμα μισθών: μειώσεις μισθών ώστε αυτοί να εξισωθούν προς τα κάτω.

– Αυστηρή εισοδηματική πολιτική: λιτότητα

– Ευέλικτο ωράριο εργασίας: δυνατότητα του εργοδότη να σε απασχολεί σαν «μπαλαντέρ».

– Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: υπουργείο δημοσίας τάξης και επιβολής κυβερνητικών αποφάσεων.

– Υπουργείο Απασχόλησης: υπουργείο εργασίας

Οικονομία: α) Παιχνίδι ατέρμονης ανακύκλωσης του χρήματος προκειμένου να φανεί ότι αυτοί που δεν ήξεραν να παίζουν αξίζει να ζουν χειρότερα από τους πρωταθλητές του παιχνιδιού. β) σύνολο ενεργειών για την κάλυψη αναγκών που δεν θυμάσαι πώς απέκτησες.

– Οικολογία: Το αντίθετο της οικονομίας.

– Εταιρείες ασφαλειών: Εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό σου το ρίσκο του να υπάρχεις.

– Δημόσεις σχέσεις: εξευγενισμένη προπαγάνδα

– Αγορές: Διεθνείς επενδυτές, «κερδοσκόποι» και μεγάλες τράπεζες, που επιβάλλουν τους κανόνες διακίνησης του χρήματος.

– Μεταφορά υπολοίπου: Ανανέωση δανείου.

Και λίγο από διατροφή:

– Σνακ: διατροφικά άχρηστη επεξεργασμένη τροφή.

– 100% φυσικός χυμός: χυμός που παράχθηκε χωρίς χημικά μέσα, δηλαδή είχε σαν γενική πρώτη ύλη π.χ. τα πορτοκάλια (το 100% προσδιορίζει το «φυσικός»).

– Συμπλήρωμα διατροφής: χάπι που παίρνεις για να νομίζεις ότι ζεις κανονικά.

– Δωρεάν χρόνος ομιλίας: Προσυμφωνημένος χρόνος χρήσης κινητού τηλεφώνου, τον οποίο πληρώνεις μηνιαίως.

Η λίστα δεν τελειώνει, οπότε δέχομαι προτάσεις. Αυτό στο οποίο σίγουρα συμφωνούν πολλοί είναι ότι η γλώσσα είναι πολύ πολύτιμη για να την σκοτώνουμε προς όφελος οποιουδήποτε θνητού.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνία, Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s