Μπαλέτο για παραπληγικούς

Όπως στρώσαμε, κοιμόμαστε. Μην περιμένεις να αλλάξουν τα πράγματα με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεκοντρόλ. Θα πάρει πολύ περισσότερο από αυτό, γιατί κάποιοι, ηθικοί αυτουργοί και άμοιροι βαρέων ευθυνών, όλοι μαζί σε έναν τρελό χορό μαστουρωμένοι από Mega channel, off-shore νόμιμα κέρδη και Like στο facebook, κοιμούνται ακόμη τον ύπνο του δικαίου.

Αν έζησες μέχρι τώρα τη ζωή σου χωρίς να ενοχλείς κανένα, σε συγχαίρω εκ βάθους καρδίας και συμπλέω. Φοβάμαι όμως ότι αν απέφυγες όλες τις αναταραχές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην βοήθησες και πολύ, όχι γιατί θα πρέπει σε αυτή τη ζωή να γίνεις επαγγελματίας ταραξίας, αλλά γιατί με δεδομένο ότι δεν θα τους πείραζες, κάποιοι αλώνισαν όλα τα χωράφια των προγόνων σου και καρπώθηκαν κάθε σοδειά. Κι εσύ έλεγες: ας μην είμαστε εκδικητικοί απέναντί τους.

Αν πορεύτηκες με την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη και περιμένεις μόνο με την ελπίδα και την προσμονή της κάθαρσης ότι το φως στο βάθος του τούνελ είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από το τρένο που έρχεται κατά πάνω μας, είναι αρκετά βέβαιο ότι βρίσκεσαι σε λάθος χώρα, τη λάθος περίοδο. Κάποιοι ξέρουν να παραμορφώνουν αυτό που ονομάζεις πραγματικότητα υπέρ τους και να κερδίζουν γρήγορα, όχι παίρνοντας χρυσό από κάποιο κρυμένο σεντούκι στο κελάρι τους, αλλά στοιχηματίζοντας στη δική σου ανέχεια και «κακοτυχία». Κι εσύ λες: η ύβρις θα βρει τη νέμεση με τη βοήθεια κάποιου από μηχανής θεού.

Αν σου πούλησαν ιστορίες για κληρονομημένη αίγλη και φυλετική ανωτερότητα, πολύ φοβάμαι ότι βρίσκεσαι στην εξαπατημένη υποομάδα που πιστεύει ότι πρόοδος είναι το μίσος απέναντι σε κάποιους που διώχθηκαν από το σπίτι τους και τώρα ζουν με άλλους είκοσι σε μια Πάτρα και μια Ομόνοια. Όταν μεθαύριο, όμως, τα παιδιά και τα εγγόνια σου θα αφήσουν το κτήμα που τους κληροδότησες και θα μεταναστεύσουν για τις χώρες που έπαιξαν καλύτερα το παιχνίδι, θα σου κοστίσει που θα τους λένε «αλλοδαπούς» και θα τους θεωρούν βάρβαρους και άπλυτους και μάλλον θα σταματήσεις να λες: Οι ξένοι φταίνε για την κατάντια μας.

Αν ανήκες ανέκαθεν σε κάποια ομάδα ισχυρών, διανοουμένων ή νοητικά ευνοημένων, είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι επικείμενων συγκρούσεων με την τύχη, το χρόνο, το οικονομικό σύστημα και με τον εαυτό σου και ότι το ίδιο ισχύει και για τους άλλους. Ξεχνάς ότι μάλλον είχες το προνόμιο να εκπαιδευτείς με όλους τους τρόπους που άντεχε η τσέπη του πατέρα σου και ότι όσοι γεννήθηκαν σε λάθος σπίτια ζορίστηκαν ή και δεν κατάφεραν να σκεφτούν ούτε τα μισά από σένα κι ότι το να έχεις απαιτήσεις αντίληψης και αντίδρασης από όλους είναι σαν να ζητάς από έναν στρατό από παραπληγικούς σε καροτσάκια να χορέψουν μπαλέτο. Κι όμως λες: η αλλαγή είναι μέσα μας.

Με λένε buho και δεν δηλώνω τίποτα περισσότερο από ένας άσχετος blogger. Ξέρω όμως να σου πω ότι τυχαία σε αυτό τον κόσμο είναι μόνο αυτά που διέπονται από φυσικούς κανόνες κι ότι οι άνθρωποι λειτουργούν πάντα με κάποιο κίνητρο, κάποιο μοτίβο και κάποιο σκοπό (γνωστό ή άγνωστο σε αυτούς).

Ξέρω να σου πω πως ό,τι δύναται να βελτιωθεί θα γίνει καλύτερο με κόπο, απαίτηση των αυτονόητων, επιστροφή σε αλλοτινές ανθρώπινες αξίες και επινόηση νέων συστημάτων. Θα αρχίσει με ανόητες αφορμές και καμιά φορά θα πρέπει να υπερασπιστείς συνανθρώπους σου με ανόητα επιχειρήματα. Θα χρειαστεί η νέμεση να γίνεις εσύ και ίσως να δώσεις το χέρι σου σε κάποιον που σήμερα πιστεύεις ότι «βρωμάει». Θα πρέπει να κάνεις logout, τερματισμό υπολογιστή και να πετάξεις το τηλεκοντρόλ από τα χέρια σου και να βγεις στο δρόμο.

Και φυσικά θα πάρει χρόνο, πολύ χρόνο, περισσότερο απ’όσο αντέχουν κάποιοι να σπαταλήσουν και θα πρέπει να τους βοηθήσεις απλά να επιβιώσουν μαγειρεύοντας ένα πιάτο φακές, κρατώντας τις δάφνες για κάποιον που θα τις αξίζει και που θα είσαι σίγουρος ότι ξέρει πολύ καλύτερα από σένα και τους σημερινούς υπευθύνους με τα σκοτεινά συμφέροντα και τα κροκοδείλια δάκρυα τι είναι αυτή η περιβόητη δημοκρατία που κάποτε επινοήθηκε.

Και τότε ίσως να κοιμηθούμε σωστά, και το πρωί που θα ξυπνήσουμε να φάμε ήσυχοι μαζί ένα πρωινό.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνία, Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s